Podgoria Panciu

Podgoria Panciu

Podgoria Panciu sau odinioară a Crucilor este atestată documentar încă din anul 1589, are aspectul unui amfiteatru viticol, de mari dimensiuni ce oferă puncte de perspective spre est și sud, din punctele înalte ale orașului omonim, ori de la marginea acestuia.

Deși cultivarea vitei de viei și prelucrarea strugurilor în regiunea Panciu este demonstrată prin uneltele și obiectele găsite în dealul Chicera și datate începând din paleolitic până în evul mediu, totuși prima menționare scrisă este documentul din 20 1589, când viile (podgoria) Crucea (Crucilor) „ce au fost domnești” intră în stăpânirea vornicului Bucium, date de însăși Domnitorul Petre Schiopul.

Podgoria Panciu aparține în mare măsură Subcarpaţilor externi și Vrancei și glacisului peimontan terasat, ocupând mai mult de 9500 ha. Pe suprafața localităților Panciu, Străoane, Țifești, Movilița Fiţioneşti dintre care, centre viticole de importanță națională sunt: Panciu, Țifești și Păunești, există ferme viticole la Movilița, unde există și o stațiune viticolă, fiind suprapusă parțial arealelor deluroase Chicera, Boul Rosu, Curături, Ciolanul, Costin, Trotuşanu. Suprafețe însemnate sunt ocupate de podgorii, însumând intre 30 % până la 60 % din total fondului agricol.

Un indicator turistic din centrul orașului informează turiștii că Podgoria Panciu, renumită atât pentru calitatea licorilor bahice produse aici, cât și pentru suprafața de vie de 9,5 mii de hectare, este punct de plecare în traseul turistic Drumul Vinului, care include vii, crame (Veritas, Viticom și hrube). Panciu este punct de plecare al traseului turistic de 70 km denumit „Drumul Vinului”, dar a fost și destinație pentru calea ferata Mărășești – Panciu „Linia Vinului”.

Evenimente dezastroase au afectat podgoria Panciu de-a lungul vremii: Filoxera, în perioada 1882 – 1884 a distrus viile autohtone și a impus introducerea unor soiuri hibride mai rezistente, însa mai puțin calitative, apoi defrișarea viilor din timpul comunismului a impus distrugerea multor ha de podgorie și nu în ultimul rând incendiile, cele din istoria veche, cat și cele din ultimii 23 de ani.

Producători de vinuri, astăzi, sunt: Gutan Marian, Cramele Panciu, Satu Nou, DN 2L, intre str Oituului și Tișița, Serdaru Adrian, Crucea, Casa de vinuri Crișan, Crucea de jos, str Costache Negri, Ronivin, Bd. Independentei, 204E, est de Stadionul Panciu, Diplovincom, Str Cuza Voda, Panciu, Viticom, Str Libertății, Panciu.

Produsele finite ale podgoriei Panciu sunt 66 vinuri, alb, rose, rosu, cu caracter, sec, demisec, demidulce, dulce, tip, liniștit, spumant, spumos, din solurile : Sauvignion Blanc, Tămâioasă Românesca, Aligote, Băbească Neagră și Merlot, Cabernet Sauvignion și Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, vinuri roșii (DOC) Muscat Ottonel, Riesling, Riesling Italian, Sarba, Sauvignon Blanc, Traminer. Vinul spumos este obținut după metoda Champenoise; alb, rosu și roze, Extra Brut, Brut, sec, Demisec, demidulce, multe medaliate național și internațional. Producția se caracterizează și prin cantitatea însemnata de struguri de masă, la care se adaugă Feteasca Alba, Rieslingul italian și Muscat Ottonel.

Curs Valutar

26 September 2021
EUR
4.9491 RON
GBP
5.7803 RON
HUF
1.3887 RON
MDL
0.2386 RON
RUB
0.0578 RON
TRY
0.4777 RON
USD
4.2167 RON
Curs oferit de Banca Națională a României

Calendar


« September 2021 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30